10 tips til hvordan man tar gode bilder med smarttelefonen til bedriften

Stian og mobil

Mange bedrifter har en utfordring med å fremskaffe eget bildemateriell som skal benyttes til publisering av innhold. Som flittig bruker av ulike sosiale kanaler selv, ser jeg dessverre alt for ofte at bedrifter lar seg friste av å bruke den lettvinte løsningen – nemlig «stock fotografiet».

Utfordringen med å bruke stockfotografi er at de som oftest fremstår svært generiske, med kunstige og tilgjorte utrykk. I tillegg risikerer man jo å benytte helt identiske bilder som en mengde andre bedrifter. Dermed har bruken av stockfoto ingen, eller svært liten grad av,  merkevarebyggende effekt. Du går glipp av muligheten til å  fremheve det unike med dine ansatte og din bedrift.

Min generelle anbefaling er derfor å begrense bruken av disse og rette fokuset mot å ta bilder som viser ekte situasjoner eller mennesker med direkte tilknytning til bedriften. Jeg har selv arbeidet som fotograf i flere år hvor jeg har benyttet profesjonelt teknisk utstyr. Men på bakgrunn av den teknologiske utviklingen de seneste årene, er det faktisk mulig å ta gode bilder til bruk i sosiale kanaler via mobilkameraet ditt.

Alle bildeeksemplene benyttet i denne artikkelen er tatt med mobilen Huawei P20 Pro, som tilsynelatende har et av de beste mobilkameraene på markedet.

Til info: Guru Utvikling har på ingen som helst måte inngått i et samarbeid med denne merkevaren #nospons #ingenreklame

 

Profftips 1: Lyssetting

For alle fotografer er lyset blant de aller viktigste virkemidlene de trenger for å kunne ta gode bilder. De aller dyktigste er nemlig eksperter i det å kunne manipulere lyset for å skape ulike utrykk og stemninger. Hvordan en fotograf lyssetter bildene sine er ofte med på å definere den personlige stilen til hver enkelt fotograf.

Man kan dele bildestiler i tre hovedkategorier:

  • Mørk og mystisk bildestil, (Lowkey)
  • Lys bildestil (Highkey)
  • En mellomting mellom lys og mørk

Ønsker du at bedriftens bildestil skal være lys og frisk eller mørk og mystisk? Dette burde være et gjennomtenkt valg, slik at alle bilder som publiseres på vegne av bedriften følger den samme, gjennomgående stilen.

De fleste fotografer verdsetter og utnytter dagslyset. Naturlig lys er lett tilgjengelig, man slipper å ta med seg tungt lys/blitsutstyr og når det brukes på riktig måte kan man oppnå fantastiske resultater. Når man fotograferer med mobilen er du helt avhengig av dagslys som din primære lyskilde.

Som man ser på eksempelbildet er Steffens ansikt lyssatt med kun taklyset i rommet. Ansiktet bærer preg av store og lite flatterende skygger under øynene og fremhever ikke utseendet til min kollega Steffen slik han egentlig ser ut. Skal du fotografere innendørs, finn derfor det stedet i lokalet hvor tilgangen til dagslys fra vinduene er aller størst.

For å enkelt heve kvaliteten på bildet, still deg med ryggen vendt mot vinduet og bruke lyset fra vinduet til å lyssette den eller det du skal ta bilder av. Lyset fra vinduet vil gi deg et mykt, jevnt og fint lys og man unngår uønskede skygger i ansiktet.

På bildeeksempel 2 plasserte jeg Steffen med ansiktet vendt mot vinduet. Her kan man tydelig kan se at bruken av dagslys skaper et langt mer flatterende og godt sluttresultat.

En annen positiv effekt man oppnår ved å plassere noen ved et vindu, er en liten hvit refleksjon i øynene. Dette kalles på fagspråket for «catchlight» og bidrar til å tilføre mer liv i øynene.

En annen variasjon du kan skape ved å plassere personen ved et vindu, er å la kun halve ansiktet vende mot vinduet. Da blir halvparten av ansiktet skyggelagt og skyggen bidrar til å skape dybde.

NB! I de fleste næringslokaler benyttes det lysstoffrør i taket, som gjerne har en dominerende gul farge. Dette «forurensende» fargestikket vises ofte godt på bildene, husk derfor å skru av dette lyset før du begynner fotograferingen!

 

Profftips 2 – Bakgrunn

Når man fotograferer bør man ha et klart formål. Hvordan kan det jeg fotograferer fremstilles på best mulig måte for de som skal betrakte bildet? Dette gjelder uansett om du tar bilder av et lokale, en person, eller et produkt.

Omgivelsene og bakgrunnen er avgjørende for et godt bilde. Om fargene i lokalet ikke harmonerer og lysforholdene er mindre gode, vil dette i stor grad gjenspeile seg i motivet ditt og sette sitt preg på sluttresultatet – i negativ forstand. Bruk derfor god tid på å finne frem til en lokasjon som er godt sammensatt når det gjelder både lys, farger og design.

Et godt tips er det å forenkle. En ren bakgrunn uten forstyrrende elementer sørger for å dra fokuset over på det som skal være viktigst i bildet ditt. Som vist på bildeeksemplet, ser du at objektet mitt forsvinner inn som en del av bakgrunnen. Dette bildet er derfor mer utfordrende å betrakte, det som skal fremstå som viktigst kommer i konflikt med omgivelsene.

På bildeeksempel 2 har jeg derfor valgt å forenkle bakgrunnen, slik at objektet kommer klarere frem. Om du skal ta bilder av en person eller et objekt, finn derfor frem til et sted i lokalet hvor det er mye tilgjengelig dagslys og en bakgrunn som er så enkel som mulig.

Profftips 3. – Forgrunn

For at bildet ditt ikke skal fremstå flatt og lite interessant er det viktig å skape dybde. Det gir betrakteren en følelse av tredimensjonalitet og skapet et mer spennende utrykk. Her er det bare å ta i bruk kreativiteten, siden det aller meste kan benyttes som forgrunn.

På eksempelbildet nedenfor valgte jeg å benytte noe som var lett tilgjengelig – en plante. Bruken av forgrunn er et veldig enkelt virkemiddel som ofte kan gjøre underverker for sluttresultatet.

 

Profftips 4 – Komposisjon og bruken tredelsregelen

Tredelsregelen handler om komposisjon. Bruker man denne regelen, vil man oppnå et bilde som fremstår mer balansert og behagelig.

Slik går du frem: Aktiver grid/rutenettverktøyet på mobilen og plasser objektet du skal fotografere i en av de 4 ulike krysningspunktene.

Eksempelbilde grid

Valg av utsnitt er også viktig – her er et par ting man bør huske når man tar portretter

  • Sørg for at bildekanten ikke slutter midt i knær eller albuer.
  • Lag mest rom/luft i blikkretningen dersom personen ser i en bestemt retning.
  • Husk at det er personen(e) eller objektet som skal være hovedfokuset, ikke alt rundt.

Et annet godt virkemiddel å ta i bruk, er å benytte linjer som fører betrakteren innover i bildet. I motsetning til portrettet tatt foran den hvite veggen, ser man at bruken av linjene fra veggene tilfører mye dybde og tredimensjonalitet.

Ønsker du å lære mer om komposisjon, vil selvfølgelig et googlesøk på bildekomposisjon tilføre deg mer kunnskap – Søk på det gyldne snitt og fibonacci spiralen.

Profftips 5 – To filter or #nofilter (Redigering)

Redigering av bilder er et eget fagfelt i seg selv (yrkestittelen er retusjør). De aller fleste bilder du ser i magasiner eller i reklamer generelt, har blitt retusjert/redigert i liten eller i større grad i etterkant. Når bildet retusjeres, sørger retusjøren for å optimalisere fargene, å fjerne uønskede elementer, eller å sette sammen flere ulike bilder til å bli ett bilde.

Med dagens store utvalg av redigeringsapper til mobil, kan man med enkle grep tilføre bildene en spesiell stil på en rask og effektiv måte – litt på samme måte som en retusjør ville ha gjort. Jeg opplever stadig oftere at flere av bildene mine blir tatt på farten, ettersom at mobilkameraet alltid er tilgjengelig. Blant de ulike appene som er blitt testet de siste årene, er det disse fire som står frem som klare favoritter:

Adobe lightroom er i utgangspunktet et bildebehandlingsprogram som blir benyttet av både profesjonelle og hobbyfotografer. Denne appen vil gi deg en mengde av de samme mulighetene som programvaren tilbyr.

VSCO er en app som kan fremstå kjent for mange på grunn av hashtaggen #vsco på instagram. Denne har et stort utvalg av filtre og muligheter for å utføre justeringer. Vær klar over at appen krever medlemskap dersom du ønsker å få full tilgang til alle funksjonene.

Snapseed Denne redigeringsappen er en av mine personlige favoritter, basert på at den er brukervennlig og tilbyr et stort utvalg av filtre, effekter og muligheter for å utføre justeringer i etterkant.

Vimage En annerledes redigeringsapp basert på at man kan lage en video/Gif ut av et stillbilde. Dette er en fin app å ta i bruk dersom man ønsker å tilføre bildet et annerledes utrykk og skape noe utenom det vanlige.

Når du har lastet ned en eller flere redigeringsapper, er mitt første tips å finne frem til et filter som man tar i bruk på alle bildene. Dette er for å kunne skape en gjennomgående og lik bildestil på alle bildene som publiseres for bedriften.

Profftips 6 – Ta bildene utendørs

Om værforholdene tillater det, anbefaler jeg det å fotografere utendørs. Her er tilgangen på lys langt større og man har langt flere lokasjoner/bakgrunner å velge blant.

NB! Dersom det er sterkt sollys ute, så plasser objektet du skal ta bilder av i skyggen eller med ryggen mot solen – Dette for å unngå mysing og skape ubehag for den som skal fotograferes.

Profftips 7 – Ta mange bilder

Det å ha et stort antall bilder å velge mellom er en av de rådene jeg gir aller oftest. Tar du flere bilder, høyner du sjansen betraktelig for å sitte igjen med et eller flere skikkelige blinkskudd! Skal man fotografere mennesker krever det ofte at man tar flere bilder, da det å få frem de gode ansiktsuttrykkene kan være noe utfordrende.

Profftips 8 – Bruk portrettmodus

Bruk portrettmodusen dersom mobilkameraet ditt har denne funksjonen. Dette vil sørge for at bakgrunnen blir utydelig og er en effekt man tidligere kun oppnådde med profesjonelle speilreflekskameraer. Det å ha en utydelig bakgrunn, bidrar til at fokuset er på personen du skal fotografere og ikke alt det som er rundt.

Profftips 9 – Velg høyeste oppløsning

Mange av dagens mobiltelefoner tilbyr svært høy oppløsning på bildene, noe som betyr et høyt antall megapixler. Dette gir deg muligheten til å beskjære bildet (komme mye nærmere) uten at bildet fremstår kornete på skjermen din.

Profftips 10 –  Tenk muligheter

Fotografering handler i aller høyeste grad om å være kreativ og det finnes et ubegrenset rom for lek og utprøving av ulike vinkler og utsnitt. Slipp kreativiteten løs når du er ute og fotograferer! Bilder som tas uten en liten tanke bak, blir som regel lite interessante å betrakte.

Her er noen forslag som kan sette i gang den kreative prosessen:

  • Fotografer fra flere ulike posisjoner (f.eks nærbilder av kun ansiktet, fotografer ovenfra ved å stå på en stol, ta bilder i både helfigur og i halvfigur).
  • Ta i bruk panoramafunksjonen og fotografer et bilde av f.eks hele kontorlandskapet eller av hele gjengen i flotte omgivelser på jobbtur
  • Finn frem rekvisitter som tilfører bildet noe morsomt eller noe som er relevant til innholdet du skal publisere.
  • Let etter de beste lysforholdene – stråler av sollys inn i et lokale eller i et miljø kan ofte bidra til å skape mer spenning enn om lyset er helt jevnt og flatt.
  • Skal du fotografere en person med en dominerende farge på antrekket sitt? Hva med å finne bakgrunn som enten er akkurat i samme farge eller som er i komplementærfargen på fargesirkelen?

Lykke til med fotograferingen!

Trenger du hjelp til fotografering, eller ønsker mer informasjon? Ta kontakt med oss ved å klikke her!

Flere innlegg

Ta kontakt med oss

bildet viser en ansatt

Rune Skasberg

Daglig leder

bildet viser en ansatt

Irene M. Skoglund

Leder leveranse