Inntil 2024 har elektrikerkjeden M. Carlsen & Sønn AS levert og installert 270 solcelleanlegg. Så langt har disse produsert 3.895.804 kWh, og tallet stiger stadig. Med et nytt, avansert dashboard fra Guru kan publikum enkelt se hvor mye strøm disse anleggene produserer til enhver tid.
(Klikk her for å se hvordan dashboardet fungerer.)
-Vi er veldig fornøyde med det nye dashboardet. Det fungerer akkurat slik vi hadde sett for oss at det skulle gjøre. Folkene fra Guru har gjort en veldig bra jobb, sier prosjektleder Anders Sørlie AS hos M. Carlsen & Sønn AS.
Store på solcelleanlegg
M. Carlsen & Sønn AS har levert solcelleanlegg til private boliger, næringsbygg, landbruk og andre i en årrekke. I vinter har de blant annet montert 104 solcellepaneler på en barnehage som er under oppføring i Nannestad kommune. (Klikk her for å lese om prosjektet.) Mange av disse anleggene benytter en Solis inverter, og det er dette som er grunnlaget for det nye dashboardet.
-Disse inverterne leveres med en app som gjør at huseierne til enhver tid kan se hvordan solcelleanlegget fungerer. Det vi nå har gjort er å samle alle disse dataene og presentere dem på hjemmesidene våre. Her kan folk som vurderer et slikt anlegg også se hvor mye et eksempelanlegg på en eksempelenebolig til enhver tid produserer av strøm.
Integrasjon er nøkkelen
Det høres enkelt og tilforlatelig ut, men det er det naturligvis ikke. Det ligger adskillige timer med programmering bak.
-Integrasjon mellom inverterne og webapplikasjonen er nøkkelen bak dashboardet vi har laget. Denne integrasjonen oppnås primært gjennom en strukturert kombinasjon av backend- og frontend-teknologier. PHP for serverbaserte operasjoner og JavaScript for klientbasert dynamikk, forklarer Helene Iversen hos Guru.
-På baksiden spiller PHP-programmeringsspråket en avgjørende rolle. Det kommuniserer med Solis sine API-er, sender forespørsler og mottar data. Denne datautvekslingen er grunnleggende for funksjonaliteten, og gjør det mulig å få tilgang til og manipulere data fra Solis sine systemer.
Fungerer på mobil, brett og datamaskin
Helene Iversen forteller at det også er lagt stor vekt på brukeropplevelsen, det som heter «frontend» på fagspråket.
-Her benytter vi oss av JavaScript, som forbedrer brukeropplevelsen ved dynamisk presentasjon av data hentet fra Solis i form av dashboard. Dette inkluderer sanntidsoppdatering av dashboardet og presentasjon på en oversiktlig måte. Brukere kan benytte enheter som mobil, nettbrett eller datamaskin for å få tilgang til dashbordet. Vi har lagt betydelig arbeid i å sikre at applikasjonen er responsiv og fungerer konsistent på forskjellige nettlesere og enheter, sier Helene Iversen.
-Integrasjonen innebærer også sikkerhetstiltak for å sikre trygg dataoverføring mellom plug-in og Solis. Dette inkluderer autentiseringsmekanismer, datakryptering og sikre API-call, slik at alle interaksjoner med Solis sine systemer er sikre og pålitelige.